Kell hozzá:
- Jénai tál
- fél kiló liszt
- 1/3 élesztő
- 3 deci langyos víz
- pici olaj
- pici só
- pici cukor (az élesztő miatt)
- pici margarin a jénai aljának kikenéséhez
Én minap expressz élesztőt használtam, mert találtam egyet a konyhaszekrényben és így fél óra volt az egész. Sorrend:
Lisztbe kis fészket vájunk, bele a langyos víz, abba az élesztő, rá a cukor. Mikor felfut, akkor bele a sót és olajat. Mikrót állítsd be 600 wattra, 2 percig melegítsd, majd a meleg, de már nem működő mikróba rakd a tésztát kelni.
Mikor már alakul, akkor szoktam begyújtani a sütőt és berakom a jénaim, hogy átmelegedjen. Ha a tészta megkelt, akkor még átgyúrom, majd a széleit ráhajtom (így csicsásabb), megkenem vízzel, a jénai tetejét is benedvesítem, rárakom a tetőt és betolom a sütőbe.
190 fok környékén sütöm kb 20 percig (a színéből látni, hogy hasonlít e kenyérre, vagy sem?), majd a tetőt levéve kicsit megpirítom a kenyér tetejét és tádám, kész a házi nyami.
Gyerekeim sütiszámba veszik, annyira szeretik. Közelharc megy érte.