2012. július 25.

Mesés és könnyű túrós pite

Múlt héten akartam családot meglepni valami finomsággal. Vettem túrót, tojást és nekiálltam keresgélni. Megtaláltam ezt a receptet és bár elhatároztam magam, azért lazán kétségbe estem. Ráadásul Krisztián, a legkisebbünk, aki pont ma 2 hónapos, eléggé nyűgös volt, így nekem nem 10 perc volt az amúgy begyúrás, hanem 1 óra és a legvégén Géza nyújtotta a tészta egyik  felét, a másikat meg én úgy, hogy a gyerek rám volt kötve egy hordozókendőben. :)
Könnyű és nagyon finom süti!



Tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • fél cs sütőpor
  • 15 dkg Rama
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek tejföl
Töltelékhez:
  • 2 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 25 dkg cukor
  • 1 ek liszt
  • 50 dkg túró
  • 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Rugalmas tésztát kapunk, melyet két részre osztunk, és közepes tepsi méretűre nyújtunk. Megjegyzés: ha nagyon morzsolódna, akkor vizes kézzel át kell gyúrni. Géza így csinálta és szuper lett a tészta.
A töltelékhez: a tejhez hozzáadjuk a tojássárgákat, ezt jól kikeverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a cukrot és a lisztet. Ezt felfőzzük, és forrástól számított 2-3 percig alacsony fokozaton főzzük, amíg besűrűsödik. (Ez nagyon jó krémnek is! Már raktam más sütibe is!)
Közben folyamatosan kevergetjük. Ha kihűlt, belekeverjük a túrót, a reszelt citrom héját, és a tojás fehérjének felvert habját. A tészta egyik felét a margarinnal kikent tepsi aljára helyezzük. Ráöntjük a túrós tölteléket, és erre ráhelyezzük a tészta másik felét, amelyet villával megszurkálunk.
Előmelegített sütőben először 10 percig 200 fokon, majd kb. 40 percig 150 fokon sütjük, amíg zsemleszínű nem lesz a teteje. Porcukorral meghintve, téglatest alakúra felvágva tálaljuk. (Ha nem fogyna el, tegyük hűtőbe!)
sütési hőfok: 150°C sütési mód: alul-felül sütés