Múlt héten akartam családot meglepni valami finomsággal. Vettem túrót, tojást és nekiálltam keresgélni. Megtaláltam ezt a receptet és bár elhatároztam magam, azért lazán kétségbe estem. Ráadásul Krisztián, a legkisebbünk, aki pont ma 2 hónapos, eléggé nyűgös volt, így nekem nem 10 perc volt az amúgy begyúrás, hanem 1 óra és a legvégén Géza nyújtotta a tészta egyik felét, a másikat meg én úgy, hogy a gyerek rám volt kötve egy hordozókendőben. :)
Könnyű és nagyon finom süti!
Tésztához:
Elkészítés:- 35 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- fél cs sütőpor
- 15 dkg Rama
- 1 tojássárgája
- 2 ek tejföl
- 2 dl tej
- 3 tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg cukor
- 1 ek liszt
- 50 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Rugalmas tésztát kapunk, melyet két részre osztunk, és közepes tepsi méretűre nyújtunk.
Megjegyzés: ha nagyon morzsolódna, akkor vizes kézzel át kell gyúrni. Géza így csinálta és szuper lett a tészta.
A töltelékhez: a tejhez hozzáadjuk a tojássárgákat, ezt jól kikeverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a cukrot és a lisztet.
Ezt felfőzzük, és forrástól számított 2-3 percig alacsony fokozaton főzzük, amíg besűrűsödik. (Ez nagyon jó krémnek is! Már raktam más sütibe is!)
Közben folyamatosan kevergetjük.
Ha kihűlt, belekeverjük a túrót, a reszelt citrom héját, és a tojás fehérjének felvert habját.
A tészta egyik felét a margarinnal kikent tepsi aljára helyezzük. Ráöntjük a túrós tölteléket, és erre ráhelyezzük a tészta másik felét, amelyet villával megszurkálunk.
Előmelegített sütőben először 10 percig 200 fokon, majd kb. 40 percig 150 fokon sütjük, amíg zsemleszínű nem lesz a teteje.
Porcukorral meghintve, téglatest alakúra felvágva tálaljuk. (Ha nem fogyna el, tegyük hűtőbe!)
sütési hőfok:
150°C
sütési mód:
alul-felül sütés